montesori metode

ABSORBĒJOŠAIS PRĀTS UN SAGATAVOTA VIDE

Itāļu ārste, pedagoģe Marija Montesori (1870-1952) savulaik ir radījusi nu jau visā pasaulē plaši pazīstamu jēdzienu “Absorbējošais prāts”. Tā ir bērna unikāla spēja kopš dzimšanas līdz sešu gadu vecumam uztvert informāciju bez īpašas piepūles. Uzsūkt to kā sūklim, vienkārši atrodoties savā vidē.

Primārā vide, ar kuru sastopas jaudzimušais, ir viņa mājas. Tajā atrodamie priekšmeti ir bērna pirmie instrumenti, ar kuru palīdzību viņš izzina šo pasauli. Pieaugušajam nav jāmotivē bērns izpētīt apkārtni, viņš to dara pats – brīvi un dabiski, iekšējās dziņas vadīts.

Ja viņam apkārt esošā vide ir atbalstoša un pārdomāti iekārtota, tā iedvesmo viņu darīt, mācīties un veicina vispārēju progresu.

Bērna attiecības ar apkārtējo vidi ir citādas, nekā pieaugušajam. Bērns to burtiski uzsūc. Tas, ko viņš redz sev apkārt, ne vien ierakstās viņa atmiņā, bet veido daļu no viņa dvēseles.

– Marija Montesori

PALĪDZI MAN TO IZDARĪT PAŠAM!

Tā skan Montesori metodes pamatprincips. Mājas vides iekārtošanas kontekstā tas nozīmētu pielāgot vidi ar mēbelēm un citiem priekšmetiem, vai pat paredzēt telpā īpašu vietu, rēķinoties ar bērna auguma parametriem un konkrētā attīstības posma vajadzībām.

Šai zonai būtu jāsastāv no drošām un mazajam cilvēkam pieejamām mēbelēm un praktiskās dzīves priekšmetiem, kuri palīdz izdarīt lietas pašam, bez pieaugušo iejaukšanās.

Tādejādi bērns ātri vien iemācās, kā pats var uzklāt galdu, ieliet sev ūdeni, sakopt aiz sevis, saģērbties, nomazgāt rokas u.c. Šī pieredze stiprina “Es pats!” sajūtu un ieliek spēcīgus pamatus viņa turpmākajai dzīvei.

MONTESORI IEDVESMOTA VIDE MĀJĀS

Grīdas gulta Neliels galdiņš un krēsliņš Kāpslis
Atvērtā tipa garderobe Zemi divu un trīs līmeņu atvērtā tipa plaukti aktivitātēm

SAISTĪTIE BLOGA RAKSTI

Kā iekārtot Montesori tipa mājokli?

Daudzi vecāki ir dzirdējuši par Montesori izglītības programmām, tomēr ne visi zina, ka Montesori pieeja var tikt izmantota arī mājokļa labiekārtošanā. Mūsu novērojumi liecina, ka nereti vecāki, paši to neapzinoties, jau praktizē dažus no Montesori pamatprincipiem mājas telpu iekārtojumā. Visbiežāk tas notiek intuitīvi, vērojot sava bērna (…)